Intrebari

Cât durează o sedință?

În general, 50 min.  Durata poate varia însă în funcție de nevoile clientului și specificul ședinței (de consultanță în carieră, de evaluare etc). Depășirea timpului alocat, de comun acord nu implică taxe suplimentare. Este necesar ca după fiecare ședință să existe un timp de min 10 minute pentru consemnarea temelor principale discutate, în absența clienților.

Cine apelează la psiholog/consultant?

Toți oamenii au probleme, însă nu toți decis să și le rezolve. La consultanță vin doar persoanele care reușesc să ia decizia de a schimba ceva în viața lor, de a gestiona problemele cu care se confrunta în acel moment și doresc ajutorul unui specialist în tot acest demers. Nu este ușor să ceri ajutorul, dar nu este deloc ușor să te confrunți singur cu o situație care pe alocuri te depășește

Cât costă o ședință?

Prețul unei sedințe variază în funcție de complexitatea problemelor abordate, în funcție de numărul de sedințe parcurse și in funcție de tipul sedinței (individuala/ de grup). În plus, există pachete promoționale.

Cât durează consultanța/consilierea?

La începutului fiecărui proces este stabilit un obiectiv principal (de ex. găsirea unui nou loc de muncă) și alte obiective secundare. Procesul de consultanță se poate încheia atunci când aceste obiective sunt atinse sau, în cazul în care pe parcursul procesului s-a schimbat obiectivul, atunci când, de comun acord se dorește oprirea procesului. Mai mult, procesul variază în funcție de disponibilitatea clientului, nivelul de implicare, gradul de profunzime al abordării, mecanismele de coping care pot facilita sau îngreuna procesul etc.

 De unde știu ce abordare mi se potrivește și la ce psiholog/consultant să merg?

Cred că, dincolo de pregătirea profesionă a unui specialist, e important cum rezonezi cu acesta. Nu toți oamenii sunt la fel, din fericire. Tocmai de aceea, mai important decât abordarea terapeutică, formarea acestuia sau experiența practică, este să te simți în largul tău, înțeles și confortabil ca și client. Un proces, de orice fel, nu poate funcționa dacă nu ofera siguranța.

Nu pactez cu ideea că un psiholog trebuie să fie mereu drăgut, cald, că trebuie să îți poarte zâmbetele la vedere și să fie amabil cu toți din jur, cu precădere cu clienții. Nu, nu cred ca un psiholog trebuie sa fie ”everyone’s cup of tea”, pur si simplu nu e corect pentru tine ca și client.

Consider că un psiholog, oricare îi e abordarea trebuie sa fie purtător de OGLINZI, cu alte cuvinte să îți țină cât mai multe oglinzi astfel încat să poți vedea cu ușurință părți din tine, stări, comportamente, altfel decât ai făcut-o pana acum. Și să tot scoată oglizi, cât mai multe, pentru a facilita procesul, pentru a te pune față în față cu propriul tu, pentru a te înțelege. O oglinda capabilă să reflecte realitatea, tocmai pentru a te determina să poți să schimbi ceva în realitatea ta. Da, uneori, nu ești pregătit să te vezi cu totul, și e nevoie de timp să crești, să dezvolți resurse, să stai mai mult într-o oglindă până ajungi să accepți ce îți poate arăta o altă oglindă.

Daca vrei o schimbare în viața ta, nu te aștepta la ”a cup of tea” cu psihologul, ci la o modalitate de a asigura conștientizarea, desigur, adaptata fiecărui client.